csontkovacs.ewk.hu
Balogh Andor csontkovács és masszőr
Szeged

MENÜ
A csontkovácsolás a csontok, és az azokat mozgató izomrendszer visszafordítható reflexes működészavarainak a korélettanával, diagnosztikájával, és terápiájával foglalkozik. A szokásos orvosi eljárásokat kézzel végzett diagnosztikai és terápiás technikákkal egészíti ki.

 

A csontkovácsolás, más néven manuálterápia, az izületműködés helyreállításával foglalkozó gyógyterápia, amely a paciens és a terapeuta izomerejét használja fel, a terapeuta szakszerű fogásainak kivitelezéséhez. Ezeknek a speciális fogásoknak mechanikai hatására rendeződnek csontjaink, izületeink a helyes pozícióba kerülnek, ami kihat az egész szervezetünkre.

Amikor a csigolyák elmozdulnak a helyes pozícióból, nyomást gyakorolnak a kilépő idegpályákra. Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy a problémák a gerinc mentén fognak jelentkezni. A csigolyánként kilépő idegpárok belső szerveinket és a végtagjainkat is beidegzik, ezért lehet, hogy a tünetek először karjainkban vagy lábainkban jelentkeznek. A huzamosabb ideig fennálló izületi blokkolódás, csigolya elmozdulás komoly betegségek oka is lehet, hiszen az adott szerv körül legyengül a keringés, az anyagcsere, ezért gyengül a szerv immunitása, ami betegséghez vezet.

 

kep-049-kicsi.jpg

A gerinccsigolyák mozgáskorlátozottságának, és elmozdulásának oka lehet sérülés, túlterhelés, és hirtelen rossz mozdulat is, de a leggyakoribb oka a stresszben keresendő. A stresszhelyzet által beindított hormontermelés és idegi impulzusok felkészítik izmainkat a munkára, ám ez a munka gyakran elmarad, hiszen a társadalmi normák kötnek bennünket, - nem pofozzuk meg a minket irritálókat, nem kiabálunk embertársainkkal, ha a buszon a lábunkra lép. Ha ez a stressz rendszeres, az izomfeszültségből lassan izommerevség lesz, ami korlátozza a csigolyákat a szabad mozgásban, és létrejön az izületi beszűkülés. Súlyosabb esetben, a csigolyák elmozdulásáról van szó, ami nyomhatja a kilépő idegpárokat. Mivel az izommerevség már régóta és rendszeresen fennáll ezért izmaink sem képesek megszabadulni a bennük felhalmozódott salakanyagtól, ami az egész zóna immunitását gyengíti.

Megfigyelhető hogy bizonyos érzelmi beállítottságú emberek panaszai, mindig azonos testzónákhoz köthetőek. Ez azt jelenti, hogy a testi tünet az érzelmi területtől függően alakul ki, és ha csontkovácsunknak ilyen irányú tudása is van, pontos személyiségrajzot adhat nekünk. A csontkovács speciális fogásaival visszaállítja csontjainkat a helyes pozícióba, megszünteti az izületeink mozgáskorlátozottságát, és ami a legfontosabb ezzel visszahat lelki életünkre is. Könnyebben rátalálhatunk saját boldogságunkra, és megérthetjük mit jelent a régi mondás: ”Ép testben ép lélek!”

kiropraktikaA csontkovács-terápia filozófiája szerint: nem a kezelő gyógyít, hanem a test gyógyul. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az idegrendszer 100%-osan működjön, és ezt semmi ne zavarja. A csontkovács kezelés elején, a terapeuta kikérdezi a pácienst korábbi sérüléseiről, műtéteiről, ami befolyásolhatja a kezelés menetét. Ortopédiai vizsgálatokat végezhet kitapintással és megfigyeléssel, ilyenek például: a lábak hosszainak vizsgálata, a csípő pozíciójának felmérése. A diagnózis alapján, a csontkovács megtervezheti a terápiát, és feljegyezheti az eltéréseket, amit a későbbi kezeléseknél összehasonlíthat. A beszűkült mozgásterű izületek körül az izmok merevek, ezeket a csontkovács különböző masszázsfogásokkal kilazíthatja, hogy megfelelő hatásfokkal tudja elvégezni az izületi manipulációt. A beszűkült izület kimozgatása egy szigorú pozícióhoz, és irányhoz kötött gyors, és erőteljes mozdulattal történik. Ilyenkor hallhatóak azok a bizonyos ropogások, amelyek ijesztőek lehetnek, de szakszerű elvégzésük veszélytelen. Ezeket a reccsenéseket, nem a csontok, hanem az izületek adják. A gerinc kimozgatásánál jellemző csavaró, rotáló mozdulatok is maximum az izületi határig mennek, amit a jól képzett csontkovács nagy biztonsággal végezhet. A roppanás az a hang, amikor a beszűkült izület kimozdul a már régóta statikus pozíciójából, és ezután újra szabaddá válik a mozgása, ami nagyon kellemes felüdítő érzés. Az izületek szakszerű kimozgatása nem fáj, de ehhez szükséges a pozíciók, irányok pontos betartása, ezért csak képzett csontkovács végezze!

kep-054-kicsi.jpg

A kezelés után javasolt a napi 3 liter folyadék fogyasztása és a testünk kímélése egy-két napig. A csontkovács kezelések után gyakran érezhetünk izomlázat, vagy helyi érzékenységet a mechanikai struktúra változása miatt, de ezek egy nap alatt el is múlnak. Azt, hogy hány alkalom szükséges a teljes gyógyuláshoz, azt az életmódunk, a tünetek súlyossága, életkorunk, és a javulásunk üteme határozza meg, ez mindenkinél egyéni. A csontkovácsolást az egészség folyamatos fenntartása érdekében is igénybe vehetjük. Már havi egy alkalommal jelentősen fékezhetjük testünk elöregedésének folyamatát, és komolyabb betegségek kialakulását előzhetjük meg, ha megőrizzük testünk öngyógyító képességét.

Már az első kezelés után komoly javulást érhetünk el, gyakran úgy érezhetjük, mintha újjászülettünk volna. Mivel a testünk szimmetriája is fokozatosan visszaáll, ezért azok az izmok, amelyek eddig kompenzálták súlypontunk elmozdulását, végre visszaállhatnak eredeti tónusukba, ami nagyon kellemes, ellazult közérzetet ad egész napra. Testünk ilyenkor éveket fiatalodik, visszaáll fiatalabb-kori rugalmassága, hajlékonysága, ami visszahat lelki életünkre is. Harmonizálódik energiaáramlásunk, anyagcserénk, ezáltal lényegesen nő a teljesítőképességünk, és testünk immunitása.

 

Asztali nézet